Skudenes Gjestehavn

Gjesteplasser: 80
Havnedybde: Maks 3m
Vinteråpent: Ja
Kontakt: Skudeneshavn Båtforening / Karmsund Interkommunale Havnevesen
Telefon: 416 26 082 | 992 50 481
E-mail: post@skudeneshavnbatforening.no
Web: http://www.skudeneshavnbatforening.no/

Skudeneshavn ble bygget opp rundt hummerfiske, sildefiske og eksport av sild til Riga som gjorde at Skudeneshavn vokste kraftig på 1800-tallet. Eksporten til Østersjølandene gjorde at Skudeneshavn allerede den gang hadde en etter forholdene stor flåte med seilskuter som gikk i utenriksfart (77 i tallet).

Rundt 1860 var det ca. 1 200 innbyggere i byen, under sildefisket var det på det meste rundt 20 000 fiskere i Skudeneshavn. Svikten i fisket fra 1880 og overgangen fra seil til damp gjorde at det ble mindre aktivitet i sildabyen. Skudenesrederne var dessverre altfor skeptiske til de nye moderne dampskipene, noe som gjorde at andre og mer nytenkende aktører tok over transport av varer til og fra Østersjølandene. I tiårene rundt 1900 utvandret ca. 1/4 av Karmøys befolkning (ca. 6000 mann) til Amerika for å prøve lykken der.

Skudeneshavn fikk status som ladested i 1857 og 11. juni 2007 hadde byen 150-års jubileum.

Sjarmerende og vakker seilskuteby. Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen ligger gjestehavnens servicebygg.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *