Lysefjorden Marina

{phocamaps view=link|id=28|text=Åpne kart}

Gjesteplasser:
5-6 v/flytebrygge
Vinteråpent: Ja
Telefon: 51703900
E-Mail: post@lysefjorden.no
Web: http://www.lysefjorden.no/

 Lysefjorden Marina ligger 800 meter inn i Lysefjorden.
Her finner du alt båten og du trenger til turen: En lun og romslig småbåthavn med mange gjesteplasser, ferskvann, bensin, diesel, dagligvarer, avfallscontainere, dusj, toaletter og vaskemaskiner. Vi har også nå festlokaler og utleieleiligheter i sjøhuset Bergevik Brygge.
En gammel handelsplass er blitt en moderne marina som startsted for både båt- og fjellturer innover Ryfylke, og som en møteplass utenom det vanlige.

Historie

Av severdigheter i Forsand kommune kan særlig nevnes fjellformasjonen Preikestolen, som er et fjellplatå ca. 600 m over Lysefjorden. Det lokale navnet er Hyvlatånnå. Lysefjorden er lang og smal med steile sider, og ble i sin tid beskrevet av Victor Hugo (i boken Havets arbeidere, 1866) som særlig fryktinngytende. Navnet har den etter den lyse granitten i fjellsidene. Ellers er fjellmassivet Kjerag nær Lysebotn et meget populært sted for basehoppere og fjellklatrere fra mange land, med sine 1000 m nesten loddrett i Lysefjorden. Her ligger Kjeragbolten, en rund stein 3–4 m stor, som er kilt i en fjellsprekk ytterst på Kjeragplatået.

 

På Fossanmoen er det funnet rester etter en landsby fra slutten av eldre jernalder, og det er bygget et besøkssenter, kalt Landa, med kopier av hus fra jernalder og bronsealder. Man mener det har bodd folk her fra ca. 1500 f.Kr. til ca. 600 e.Kr. Et par kilometer fra Landa ligger en endemorene i sørenden av Haukalidvatnet. Det var denne morenen som ca. år 1823 inspirerte bergprofessor Jens Esmark til å fremsette teorien om at hele Skandinavia hadde vært dekket av is.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *