Vinnarvika – Fjøløy Fort

Fortøyning ved kai på styrbord side når du kommer inn i bukta.
Denne uthavnen ligger i bukta mellom Fjøløy fyr og Fjøløy fort. Innløpet til bukta ligger ut mot havgapet, så vind fra nordvest og vest kan gjøre det ganske urolig inne i bukta. Ellers er dette et flott turområde, og Utsein Kloster ligger ikke så fryktelig langt unna.

Fjøløy fyr som ligger ytterst på odden her, ble bygget i 1849 og ligger i tidligere Rennesøy kommune rett nord for Stavanger. Det ble automatisert i i 1977, men eies av Kystverket. Nærmeste nabo er Utstein Kloster på naboøya Klosterøy, og fyret blir derfor lett oversett av turister. Fyret ligger vakkert til ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy, vest til Kvitsøy og sørover til Tungenes og Randaberg. Det er også fine muligheter for fuglekikking.

Det var sildefiskeriene på midten av 1800-tallet som gjorde at folk presset på for å få anlagt fyr. Dette året ble ikke mindre enn åtte nye fyr satt i drift på strekningen fra Bergen til Stavanger. Fyret brant bare om nettene under sildefisket de første årene. Selve fyrhuset målte 2,5×2,5m. Det var en bonde i nærheten som stod for driften. Snart kom det krav om å forlenge driften. I 1852 ble fyret driftet i syv måneder og senere i 1855, ti måneder. Fyret lå i seilingsleden til byen og var veldig viktig for ferdselen. I 1866 satte Fyrvesenet opp en 70 m² stort hus til bolig for fyrvokteren. Huset lå kloss i fyrlykta. Så i 1954 ble det bygget et fyrtårn i betong og ny bolig for fyrvokteren nedenfor selve lykta. Fyrvokteren har i fritiden anlagt en kjøkkenhage rett ved huset. For at hagen skulle ligge i live ble det bygget en mur av stein rundt hagen.

Bygningene er stengt for publikum, men en kan vandre fritt i området rundt. Våren 2013 ble det også anlagt tursti langs sjøen fra fyret og inn til friluftsområdet ved Fjøløy fort

Batteriet på Fjøløy var en del av Artillerigruppe Stavanger – Nord som ble opprettet i Stavanger i april 1940 og besto av de tre batteriene på Randaberg, Kvitsøy og Fjøløy. Kommandoplassen lå på Kvitsøy. Batteriet var en del av det tyske forsvarssystemet som forsvarte innseilingen til Stavanger nordfra gjennom Boknafjorden og fra Nordsjøen.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *